flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Позбавлення права керування транспортними засобами

26 листопада 2018, 13:42

З 01 січня по 31 жовтня 2018 року Володарсько-Волинським районним судом  26 водіїв притягнуто до адміністративної відповідальності за керування

 у нетверезому стані

 

         За статистичними даними, у середньому  в Україні внаслідок дорожньо – транспортної пригоди щодоби гине 8 осіб, 92 особи зазнають тілесних ушкоджень.  За даними МВС України, однією з п’яти найпоширеніших причин ДТП в Україні – є керування транспортним засобом у стані сп’яніння.

         Відповідальність за керування автомобілем у стані сп'яніння передбачена статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За цією статтею можуть бути притягнуті до відповідальності особи, які:

1) самі керували транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції,

2) передали керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів,

3) керували транспортним засобом і відмовилися від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

         Частиною 1 статті 130 КУпАП  за вчинення вказаних дій передбачена відповідальність у вигляді штрафу у розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 10200 грн. та позбавлення права керування транспортним засобом строком на один рік.

         У разі повторного вчинення протягом року правопорушень, передбачених частиною першою зазначеної статті, правопорушник буде притягнутий до відповідальності  у вигляді штрафу розміром 20400 грн. та позбавлення права керування транспортним засобом строком на три роки.

         Якщо особа притягалася до відповідальності за цією статтею два рази протягом року, в третій раз штраф становитиме 40800 грн., крім того, така особа буде позбавлена права керування транспортним засобом строком на 10 років.

         Окремо зазначимо, що до осіб, які передали право керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані сп’яніння чи під впливом лікарських препаратів, застосовується штраф без позбавлення права керування транспортним засобом, але якщо таке правопорушення було вчинено повторно протягом року, суд може винести рішення про оплатне вилучення транспортного засобу.

         У період з 01.01.2018 року по 31.10.2018 року Володарсько – Волинським районним судом притягнуто до адміністративної відповідальності за статтею 130 КУпАП - 26 водіїв. 13 осіб визнано винними у вчиненні адміністративного правопорушення та накладено стягнення  у виді штрафу в розмірі 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає в сумі 10200 (десять тисяч двісті) гривень з позбавленням права керування транспортними засобами строком на  1 (один) рік. На 13 осіб накладено штраф в розмірі 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає в сумі 10200 (десять тисяч двісті) гривень без позбавлення права керування транспортними засобами, оскільки в них відсутні водійські права.

        Загальна сума штрафів, які були присуджені правопорушникам складає 265200 грн., з них 51000 грн. сплачена правопорушниками добровільно. Одна постанова  оскаржена до Житомирського апеляційного суду.

               

 

                       Підготувала прес-секретар                                                       Т.А. Гранисевич