flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особливості провадження у справах, пов’язаних із виборами Президента України

15 березня 2019, 09:56

         Згідно з постановою Центральної виборчої комісії від 27 грудня 2018 року № 253 «Про початок виборчого процесу чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року» початок виборчого процесу оголошено з 31 грудня 2018 року.

 

         Особливості провадження у справах, пов’язаних із виборами Президента України, закріплені у статті 277 КАС України.

 

         Місцевим загальним судам, як адміністративним судам, підсудні адміністративні справи, зокрема пов'язані з виборчим процесом щодо (п. 2 ч. 1 ст. 20 КАС України):

  • оскарження рішень, дій чи бездіяльності дільничних виборчих комісій, членів цих комісій за місцезнаходженням відповідної комісії (ч. 5 ст. 273, ч. 8 ст. 277 КАС України);
  • уточнення списку виборців (ч. 2 ст. 274 КАС України);
  • оскарження дій чи бездіяльності засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств, що порушують законодавство про вибори та референдум, за їх місцезнаходженням (ч. 3 ст. 275 КАС України).

 

         Якщо справа щодо однієї з вимог підсудна окружному адміністративному суду, а щодо іншої вимоги – місцевому загальному суду, як адміністративному суду, таку справу розглядає окружний адміністративний суд (ч. 3 ст. 21 КАС України).

 

         Загальний строк подання позовної заяви до суду щодо захисту виборчих прав громадян складає 5 днів з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

         Однак, позовні заяви щодо:

  • рішень, дій чи бездіяльності дільничної виборчої комісії, членів цієї комісії, що мали місце у день голосування і під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування, можуть бути подані у дводенний строк з дня прийняття рішення, дії чи бездіяльності (ч. 8 ст. 273 КАС України);
  • щодо уточнення списку виборців подається не пізніше як за 2 дні до дня голосування (ч. 3 ст. 274 КАС України).

 

         Днем подання позовної заяви чи апеляційної скарги вважається день надходження до відповідного суду.

 

         За загальним правилом, суд вирішує справи, що пов’язані з виборчим процесом, у дводенний строк після надходження позовної заяви.

 

 

         Разом з тим:

         - справи, що надійшли до дня голосування – у дводенний строк, але не пізніше ніж за дві години до початку голосування;

         - справи, що надійшли у день голосування – вирішуються до закінчення голосування;

         - справи, що надійшли в день голосування, але після закінчення голосування – у дводенний строк після надходження позовної заяви;

         - справи щодо уточнення списку виборців – у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за два дні до голосування, якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування – невідкладно (суд негайно вирішує питання щодо відкриття провадження, проводить підготовчі дії, викликає учасників справи та проводить судовий розгляд справи);

         - справи, що пов'язані з виборами Президента України за скаргами, поданими на вчинені порушення з моменту припинення голосування на виборчих дільницях – протягом двох днів після дня голосування.

 

         Суд приймає позовну заяву щодо рішення, дії чи бездіяльності виборчої комісії або члена відповідної комісії до розгляду незалежно від сплати судового збору. У разі несплати судового збору на момент вирішення справи суд одночасно вирішує питання про стягнення судового збору відповідно до правил розподілу судових витрат, встановлених ч. 9 ст. 273 КАС України.

 

         Відповідно до вимог КАС України суд невідкладно повідомляє відповідну виборчу комісію та комісію вищого рівня про відкриття провадження у справі та про ухвалене судом рішення.

 

         У виборчих справах суд проголошує повне судове рішення. Копії судових рішень невідкладно видаються учасникам справи чи надсилаються їм, якщо вони не були присутні під час його проголошення. Рішення судів першої інстанції набирають законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі апеляційного оскарження – з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

         Відповідно до статті 297 КАС України апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

 

         Судом апеляційної інстанції у справах, пов’язаних з виборчим процесом, у окружних адміністративних судах та загальних місцевих судах, як адміністративних судах Житомирської області є Сьомий апеляційний адміністративний суд.

 

        

                               Підготувала прес-секретар суду                                                 Т.А. Гранисевич