flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З 1 СІЧНЯ 2020 РОКУ ЗРОСЛИ СТАВКИ СУДОВОГО ЗБОРУ

02 січня 2020, 15:42

        З 1 січня 2020 року збільшилися ставки судового збору, що пов’язано зі зміною в Україні кожного нового року розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

        Відповідно до ст. 7 Закону України «Про державний бюджет України» на 1 січня 2020 року прийнято такий прожитковий мінімум для працездатних осіб: з 1 січня 2020 – 2102 гривні; з 1 липня -2197 гривень і з 1 грудня – 2270 гривень.

        Нагадуємо, що судовий збір стягується у відповідному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого Законом на 1 січня календарного року, у якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у процентному співвідношенні до ціни позову і фіксованому розмірі.

       Для полегшення процесу розрахунку судового збору існує розроблений на замовлення ДСА України сервіс з метою спрощення процедури оплати судового збору https://court.gov.ua/affairs/sudytax/.

       Щоб скористатись ним, зайдіть на вебсайт "Судова влада" або ж сайт потрібного вам суду, потім знайдіть розділи "Судовий збір" - "Онлайн оплата судового збору". Далі на екрані з'являється онлайн-таблиця ставок судового збору. Для того, щоб розрахувати суму збору, необхідно вибрати відповідний вам варіант з таблиці (наприклад, за поданням до суду позовної заяви майнового характеру).

       Після цього з'явиться віконце з пропозицією ввести суму позову для розрахунку відповідної суми судового збору. Для формування онлайн-квитанції треба ввести такі відомості: ПІБ, адресу, ідентифікаційний номер платника податків і дату платежу. Платіжні реквізити і необхідна сума для перерахування судового збору будуть сформовані автоматично.

 

 

 

       Підготувала прес-секретар суду                                     Т.А. Гранисевич