flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЛЮДИНА І ЗАКОН

10 серпня 2017, 13:44

           Поки одні говорять про необхідність пошуку шляхів подолання недовіри до судової системи, інші напружено працюють. І один із шляхів подолання цієї недовіри до суду, яка виникла в суспільстві – подання правдивої інформації про роботу судової гілки влади в районній газеті.

         Так, в газеті «Прапор» №51 від 16.12.2016 року, аналізуючи роботу Володарсько-Волинського районного суду зазначалося, що у суді із штатної чисельності 3 суддів працює лише 1.

         Закінчилося І півріччя 2017 року. На даний час правосуддя здійснює теж один суддя. Це, звичайно, впливає на ефективність і своєчасність розгляду всіх категорій справ. На розгляд до суду надійшло у І півріччі цього року – 518 справ різних категорій, 84 клопотання органів досудового слідства, 9 скарг на дії слідчих та інші матеріали, пов’язані з виконанням судових рішень. За вказаний період розглянуто 543 справи (кримінальні, цивільні, адміністративні та справи про адміністративні правопорушення), 79 клопотань органів досудового слідства та 10 скарг. І це не менше, ніж розглянуто судом за аналогічний період 2016 року.

         Враховуючи велику навантаженість на суддю, вважаю першочерговим розгляд кримінальних проваджень, так як безкарність породжує злочинність. Несвоєчасне притягнення винної особи до відповідальності призводить до вчинення повторного злочину. Із розглянутих 49 кримінальних проваджень 24 – це злочини майнового характеру. Предметом цих правопорушень є крадіжки грошових коштів, птиці, кабеля телефонного зв’язку, велосипедів – як майна громадян, так і підприємств. Статистика свідчить, що найбільше кримінальних злочинів скоюється в смт.Іршанськ, Нова Борова, селах Добринь, Давидівка, Топорище та інших.

         Так, протягом серпня-листопада 2016 року громадянин Л. викрадав у с.Добринь з ліній телефонного зв’язку «Укртелеком» телефонний кабель, який рубав на шматки та здавав, як брухт. Даний громадянин засуджений до 3 років позбавлення волі з випробовуванням.

         У с.Давидівка 12.01.2017 року гр. Л., прийшовши, щоб провести в останню путь свою померлу односельчанку, скористався відсутністю родичів проник до іншої кімнати і викрав гроші в сумі 2500 гривень, призначені для поховання. За цей цинічний злочин суд призначив обвинуваченому покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки 8 місяців.

         Як слідчий суддя стверджую, що почастішали випадки вчинення корисливих злочинів, поєднаних з насильством. І це є тривожним сигналом для всього суспільства.

         Жителі смт.Іршанськ В.і С. 23.04.2017 року біля 23 години скоїли розбійний напад на громадянина Д., побивши та заволодівши його особистими речами (грошима, мобільним телефоном). Громадянин В. засуджений до 3 років 6 місяців позбавлення волі, громадянин С. – до 3 років 4 місяців позбавлення волі з випробовуванням.

         Збільшилася кількість вчинених правопорушень, пов’язаних з насильством у сім’ї, які, в основному, вчиняються особами в стані алкогольного сп’яніння. Таких було розглянуто 50 справ у цьому році. Особи, які вчиняють дані правопорушення підлягають притягненню до відповідальності у виді громадських робіт або адміністративного арешту. Прикрими є випадки, коли такі правопорушення вчиняються щодо батьків та дружин.

         Громадянин Г., житель с.Данилівки, 15.04.2017 року близько 23 години, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, вчинив вдома сварку та ображав свою матір, за що судом притягнутий до 30 годин громадських робіт.

         В с.Краївщина громадянин О. 31.03.2017 року о 19 годині в стані сп’яніння ображав свою дружину нецензурною лайкою. Постановою суду на нього накладено стягнення 60 годин громадських робіт. І такі випадки непоодинокі.

         07.07.2016 року на законодавчому рівні посилена відповідальність за керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння. І це є виправданим, так як згідно статистики кожні 2 години гине 1 людина на автошляхах України. Переважна кількість дорожньо-транспортних пригод відбувається за участю п’яних водіїв. Якщо раніше за керування транспортним засобом в стані сп’яніння громадяни несли відповідальність у виді штрафу, або громадських робіт, або позбавлення права керування, або адміністративного арешту, то після внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення на осіб вперше накладається стягнення  - штраф 10200 грн. з позбавленням права керування на 1 рік. Як бачите, альтернативних стягнень за вчинення такого правопорушення немає. Водії транспортних засобів не повинні сідати за кермо після вживання спиртних напоїв.

У червні 2017 року відбувся перший загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: енергія заради майбутнього»,  в резолюції якого було проголошено: одним із шляхів підвищення авторитету судової влади є інформування громадськості про діяльність судів й ухвалені ними рішення, що можуть становити громадський інтерес, сприяти роз’ясненню змін, внесених у законодавство. Адже закон повинен служити людині, а людина його дотримуватись. Тому й надалі в місцевій газеті буде з’являтись інформація про діяльність Володарсько-Волинського районного суду.

 

 

                       В.о.голови суду                                                                                         М.Л.Мельник