flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пріоритетом у роботі суду є забезпечення доступності правосуддя та належної якості судового захисту

21 грудня 2021, 10:25

   Згідно з Указом Президента України від 8 грудня 2000 року 15 грудня відзначається День працівників суду. Він започаткований через дуже важливу роль судів у забезпеченні захисту прав та свобод людини і громадянина, в утвердженні принципу верховенства права, розвитку і зміцненні України як демократичної та правової держави.

   Сьогодні багато точиться розмов щодо оптимізації системи судів в Україні. Цей процес став на часі у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою України у розрізі районів. Наразі презентація карти нових окружних судів усіх областей України перебуває на завершальному етапі узгодження. Пріоритетом у роботі над новою концепцією системи місцевих судів була і залишається необхідність забезпечення доступності правосуддя для громадян, спрощення надання судових послуг та забезпечення їх належного рівня якості, ефективності судового захисту прав і свобод людини та громадянина.

   Майже завершується 2021 рік. Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області продовжує здійснювати розгляд справ у межах раніше діючого адміністративно-територіального устрою, хоча у  період з липня 2019 року по липень 2020 року в суді не здійснювалось правосуддя через звільнення всіх суддів у відставку. Починаючи з 30 липня 2020 року суд відновив правосуддя, і суддя Збаражський А. М., відповідно до автоматичного розподілу судових справ отримав  більше 1000 справ (цивільні, кримінальні, адміністративні, справи про адміністративні правопорушення), які залишились не розглянутими попереднім суддею, і ті, що надійшли за час відсутності суддів. Лише з 16 грудня 2020 року у Володарсько-Волинському районному суді Житомирської області набув процесуальних повноважень ще один суддя - Бобер Д.О.

   Незважаючи на всі труднощі, Володарсько-Волинський районний суд станом на 14 грудня  2021 року розглянув 2474 справи, з них 452 справи кримінального провадження, 23 справи адміністративного судочинства, 1107 цивільних справ та 892 справи про адміністративне правопорушення.  У залишку перебуває 518 справ.

   Нам довелося організовувати роботу в умовах пандемії, викликаної коронавірусною інфекцією. Проте пандемія дала змогу, а місцями і змусила учасників судового процесу по-новому оцінити можливості, які надає підсистема «Електронний суд» (складова частина Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи). Ця підсистема покликана забезпечити обмін процесуальними документами в електронній формі між судами, органами й установами системи правосуддя, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу. За допомогою Електронного суду учасники судового процесу можуть подавати до суду процесуальні документи в електронному форматі, а після успішної відправки – відслідковувати рух і стан розгляду своїх документів у суді. Інформація про доставлення документа, його реєстрацію та інші відомості надсилаються до електронного кабінету автора в автоматичному режимі.

   Учасники справи  можуть брати  участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису.

   Відстеження руху документів у судовій справі, отримання судових повідомлень на смартфон та доступ до всіх процесуальних документів з телефону – все це стало реальністю завдяки мобільному застосунку «єСуд».  Для користування додатком у смартфоні спочатку потрібно зареєструватися в системі «Електронний суд» на комп’ютері з використанням електронного підпису.

   Із 5 жовтня 2021 року розпочали офіційно функціонувати окремі підсистеми (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС): «Електронний кабінет»; «Електронний суд»; підсистема відеоконференцзв’язку.

   Задля успішного користування сервісами згідно з вимогами чинного процесуального законодавства адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб’єкти господарювання державного та комунального секторів економіки  мають зареєструвати офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов’язковому порядку. З інструкціями та рекомендаціями з приводу реєстрації в ЄСІТС можна ознайомитися за веб-посиланням – https://wiki.court.gov.ua.

   Із 3 серпня 2021 року Володарсько-Волинський районний суд перейшов під захист Служби судової охорони. На співробітників Служби покладаються завдання зі здійснення контрольно-пропускного режиму, дотримання карантинних заходів, реагування на позаштатні ситуації, захисту учасників правосуддя та багато інших.

   У день професійного свята висловлюю вдячність усім працівникам суду за відданість професії. Саме завдяки вашій наполегливості, відповідальності, професіоналізму, злагодженості у команді ми змогли вийти на зазначений результат та досягти якісних показників у роботі суду.

   Бажаю всім добра, міцного здоров’я, професійних перемог і нових досягнень! Наснаги вам, невичерпної енергії, мудрих рішень і віри. Будьте щасливі та успішні!

 

   Артем Збаражський – голова Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області