flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Одержання водійських прав по новому

01 листопада 2019, 11:27

   Зміни до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами почали діяти з 19 жовтня 2019 року.

   Встановлено, що посвідчення водія відповідної категорії дійсне протягом 30 років з дати його видачі, крім посвідчення водія, що видане особі вперше. Посвідчення водія, видане особі вперше, дійсне протягом двох років з дня його видачі з обмеженим правом керування транспортним засобом.

   Основні нововведення, які стосуються процедури підготовки водіїв:
-  допускається індивідуальний порядок підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації водіїв;
-  практичний іспит складається в територіальному центрі МВС, в якому успішно складено теоретичний іспит;
-  термін дії свідоцтва про закінчення автошколи скорочено з 10 до 2 років;
-  можливість застосування фото- та відеофіксації під час складання іспитів;
-  випускникам автошкіл не видається паперове свідоцтво про закінчення закладу з підготовки, перепідготовки й підвищення кваліфікації водіїв. Натомість воно в електронному вигляді вноситься закладом до Єдиного державного реєстру МВС.

 

     Для отримання посвідчення водія до територіального сервісного центру МВС незалежно від зареєстрованого місця проживання подаються такі документи:
-  паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України, посвідку на постійне проживання, посвідку на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист;
-  копію довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (у разі його відсутності у відповідних базах даних МВС);
-  дійсну на дату подання документів медичну довідку;
-  наявне посвідчення водія (у разі отримання права на керування транспортними засобами іншої категорії);
-  документ про професійну (професійно-технічну) освіту державного зразка за професією водія автотранспортних засобів відповідної категорії.

 

     Перед складенням іспитів працівник сервісного центру перевіряє відомості про особу за Єдиним державним реєстром МВС (у тому числі щодо наявності в ньому відповідного свідоцтва про закінчення закладу), Єдиним державним демографічним реєстром, відповідними базами даних та державними реєстрами щодо осіб, які перебувають в розшуку, а також осіб, позбавлених права на керування транспортними засобами або тимчасово обмежених у цьому праві.
Також передбачено допуск до іспитів всіх випускників, які закінчили навчання з підготовки водіїв у закладах професійно-технічної освіти, без додаткового навчання в автошколі.
   Акредитацією автошкіл займатимуться регіональні сервісні центри МВС за місцем розташування автошколи.

 

 

 

 

         Підготувала прес-секретар суду                                           Т.А. Гранисевич