flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обговорення Закону України «Про запобігання корупції»

18 грудня 2014, 08:52

  09 грудня 2014 року у Володарсько-Волинському районному суді відбулася нарада щодо обговорення Закону України «Про запобігання корупції», на якій керівник апарату Яковенко Л.В. проінформувала про роз’яснення Мін'юсту про дії та застосування антикорупційного законодавства

  Так, у зв'язку з прийняттям Верховною Радою України 14 жовтня 2014 Закону України «Про запобігання корупції» і щоб уникнути помилок з боку правоохоронних органів та інших суб'єктів правовідносин Міністерство юстиції інформує про особливості введення в дію його положень.

  Згідно з пунктом 1 розділу ХІІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про запобігання корупції» цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, і вводиться в дію через шість місяців з дня набрання чинності. При цьому вперше Закон України «Про запобігання корупції» був офіційно опублікований у виданні «Голос України» від 25.10.2014року.

  Враховуючи вказане, положення Закону «Про запобігання корупції», пов'язані з регулюванням суспільних відносин в антикорупційній сфері, будуть введені в дію 26 квітня 2015. Це правило поширюється, серед іншого, і на пункт 3 зазначеного розділу Закону про застосування законодавчих та інших нормативно-правових актів у частині, що не суперечить цьому Закону; пункт 4 цього ж розділу про втрату чинності законами «Про засади запобігання та протидії корупції» та «Про правила етичної поведінки»; пункт 5 зазначеного розділу, яким передбачено ряд змін до законодавчих актів.

  При цьому слід враховувати, що саме дата введення в дію Закону «Про запобігання корупції» є початком для виникнення, зміни або припинення прав і обов'язків відповідних суб'єктів правовідносин.

  Таким чином, до 26 квітня 2015 застосуванню підлягають закони «Про засади запобігання та протидії корупції» та «Про правила етичної поведінки». Починаючи з 26 квітня 2015 - в зв'язку з введенням в дію положення про втрату зазначеними законами - повинен початися застосування Закону «Про запобігання корупції» та передбачених ним змін до актів законодавства.

  Щоб уникнути помилок Міністерство юстиції радить використовувати тільки офіційні тексти діючих на сьогодні законів, з якими можна ознайомитися, зокрема, на офіційному сайті Верховної Ради України.