flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На що треба звернути увагу при оформленні довіреності, та що робити, якщо довіреність втрачена.

05 липня 2018, 14:33

        У сучасному ритмі життя ми намагаємось встигнути зробити якомога більше справ. Проте не завжди вистачає часу на все заплановане. Наприклад, подати документи до установи, організації або забрати листа.

         Саме тут Вам і знадобиться такий документ, як довіреність. Єдиним виходом із цієї ситуації є представництво інтересів іншою особою, яка дала згоду вчинити конкретні дії замість Вас. У цій ситуації Вам допоможе нотаріус, який посвідчить документ (довіреність), що дасть можливість та повноваження іншій особі представляти інтереси довірителя. 

         Представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов’язана або має право вчинити правочин, тобто дію, спрямовану на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків, від імені другої сторони, яку вона представляє. 

         Статтею 244 Цивільного кодексу України передбачено, що представництво, яке ґрунтується на договорі, може здійснюватися за довіреністю.

         Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій для представництва перед третіми особами.

         Правочин, вчинений представником, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов'язки особи, яку він представляє.

         На що треба звернути увагу при оформленні довіреності?

         При їх оформленні нотаріуси посвідчують довіреності, складені від імені однієї або кількох осіб, на ім'я однієї особи або кількох осіб за усним зверненням довірителя.

         У довіреності на укладання договору дарування обов'язково зазначаються прізвище, ім'я, по батькові або повне найменування обдаровуваного. У разі невиконання такої умови довіреність є нікчемною.

         У довіреності мають бути чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити представнику. Ці дії мають бути правомірними, конкретними та здійсненними.

         Довіреність на вчинення правочину, який відповідно до його змісту може бути вчинений лише особисто довірителем, нотаріусом, не посвідчується.

         Проте довіреність, видана в порядку передоручення, підлягає нотаріальному посвідченню після подання основної довіреності, в якій застережене право на передоручення, або після подання доказів того, що представник за основною довіреністю примушений до цього обставинами для охорони інтересів особи, яка видала довіреність.

         Зауважте, що строк дії довіреності, виданої за передорученням, не може перевищувати строку дії основної довіреності, на підставі якої вона видана.

         Статтею 247 Цивільного кодексу України передбачено, що строк довіреності встановлюється власне у довіреності. 

         Представництво за довіреністю припиняється у разі:

  • закінчення строку довіреності;
  • скасування довіреності особою, яка її видала;
  • відмови представника від вчинення дій, що були визначені довіреністю;
  • припинення юридичної особи, якій видана довіреність; 
  • смерті особи, яка видала довіреність, оголошення її померлою, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності;
  • смерті особи, якій видана довіреність, оголошення її померлою, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності.

         З припиненням представництва за довіреністю втрачає чинність передоручення. Представник зобов’язаний негайно повернути довіреність.

         Що робити, якщо довіреність втрачена?

         Оскільки довіреність є одностороннім правочином, у разі псування документа або його втрати дублікат довіреності може бути виданий лише особі, від імені якої вчинялася нотаріальна дія (тобто довірителю).

 

       

Підготувала прес-секретар суду Т.А. Гранисевич

за матеріалами «Судово – Юридичної Газети»