flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Процедура надсилання SMS-повідомлень

14 жовтня 2013, 13:30

З 1 жовтня 2013 року в суді працює послуга надсилання SMS - повідомлення учасникам судового процесу.

        

                   Процедура здійснення такої послуги:

         Судові повістки про виклик до суду надсилаються судом учаснику судового процесу (кримінального провадження) у вигляді SMS-повідомлення на його номер мобільного телефону.

/Надсилання таких повісток здійснюється судом у відповідності до статті 135 Кримінального процесуального кодексу України та частини 6 статті 74 Цивільного процесуального кодексу України, якими передбачена можливість інформування учасників процесу за допомогою телефону або іншими засобами зв’язку, що забезпечують фіксацію повідомлення./

   

         Учасник судового процесу (кримінального провадження) подає до суду заявку про намір отримання судової повістки в електронному вигляді за допомогою SMS-повідомлення у відповідній справі. Судова повістка в електронному вигляді буде надсилатися учаснику судового процесу на його номер мобільного телефону, вказаний в такій заявці.

   

         Формування тексту судової повістки, облік та її відправка у вигляді SMS-повідомлення здійснюється в автоматизованій системі документообігу суду. Інформація, що міститься в автоматизованій системі документообігу суду є захищеною.

   

         Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк до переваг нової послуги у інтервю  відніс:

 - економію робочого часу працівників апарату суду на відправку судових повісток поштою;

 - значну економію бюджетних коштів на поштову розсилку судових повісток, економію коштів на витратний матеріал (папір, конверти, марки тощо). У середньому при надсиланні судової повістки у вигляді SMS-повідомлення, її вартість зменшується приблизно у 8 разів;

 - оперативність в отриманні інформації про час та місце проведення судового засідання для учасника судового процесу;

 - зменшення ризику втрати інформації чи взагалі не доставки її до адресата.

    Руслан Кирилюк також зазначив, що на введення нової послуги не було витрачено бюджетних коштів: адже послуга розроблена та введена в дію адміністратором автоматизованої системи документообігу суду.