flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як притягнути до відповідальності галасливих сусідів

27 лютого 2020, 15:32

           Статтею 24 Закону "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", покладається обов'язок на всіх громадян, а також підприємства, установи, різні організації, державні та місцеві органи влади дотримуватися встановлених санітарними правилами норми допустимого шуму і звучання.

            Так, забороняється в нічний час (з 10 години вечора до 8 ранку):

- гучний спів і гучний крик;

- використання феєрверків, салютів, апаратури, яка відтворює звук (колонки з музикою, аудіоплеєри та інше);

- використання побутових речей, що видають шум (якщо це побутові речі для ремонту, то їх використання забороняється не з 10 години вечора, а з 9, і також триває до 8 ранку).

            Крім того, вищезазначеною нормою передбачено сувору заборону на проведення ремонту по неробочим і святковим дням протягом будь-якого часу доби (заборона не поширюється якщо власник або орендар квартири отримав дозвіл у всіх сусідів на вчинення таких дій).

            Передбачені вище вимоги щодо додержання тиші та обмежень певних видів діяльності, що супроводжуються шумом, не поширюються на випадки:

            1) здійснення в закритих приміщеннях будь-яких видів діяльності, що супроводжуються шумом, за умов, що виключають проникнення шуму в прилеглі приміщення, в яких постійно чи тимчасово перебувають люди;

            2) здійснення в закритих приміщеннях будь-яких видів діяльності, що супроводжуються шумом, за умов, що виключають проникнення шуму за межі таких приміщень;

            3) попередження та/або ліквідації наслідків аварій, стихійного лиха, інших надзвичайних ситуацій;

            4) надання невідкладної допомоги, попередження або припинення правопорушень;

            5) попередження крадіжок, пожеж, а також виконання завдань цивільної оборони;

            6) проведення зборів, мітингів, демонстрацій, походів, інших масових заходів, про які завчасно сповіщено органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування;

            7) роботи обладнання і механізмів, що забезпечують життєдіяльність жилих і громадських будівель, за умов ужиття невідкладних заходів щодо максимального обмеження проникнення шуму в прилеглі приміщення, в яких постійно чи тимчасово перебувають люди;

            8) відзначення встановлених законом святкових і неробочих днів, днів міст, інших свят відповідно до рішення місцевої ради, проведення спортивних змагань;

            9) проведення салютів, феєрверків, інших заходів із використанням вибухових речовин і піротехнічних засобів у заборонений час за погодженням з уповноваженим органом місцевого самоврядування в порядку, передбаченому правилами додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях.

            Сільські, селищні, міські ради затверджують правила додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, якими з урахуванням особливостей окремих територій (курортні, лікувально-оздоровчі, рекреаційні, заповідні тощо) установлюються заборони та обмеження щодо певних видів діяльності, що супроводжуються утворенням шуму, а також установлюється порядок проведення салютів, феєрверків, інших заходів із використанням вибухових речовин і піротехнічних засобів.

            Якщо ваш сусід чи певний заклад порушують ваші права та шумлять під час здійснення будівельних чи ремонтних робіт всупереч вимогам законодавства, то ви можете написати скаргу до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

            При написанні скарги до органів державної влади бажано зібрати якомога більше підписів мешканців будинку та направити лист зі скаргою рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

            У разі якщо порушення продовжуються, викликайте співробітників поліції за тел. 102. Працівник поліції повинен зафіксувати факт порушення та скласти протокол про адміністративне правопорушення, який буде правовою підставою до подальшого покарання порушника тиші.

            Стаття 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає, що порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від п’яти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 грн до 255 грн) і накладення штрафу на посадових осіб та громадян — суб’єктів господарської діяльності від п’ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 255 грн до  510 грн).

            Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п’ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 255 грн до 510 грн) із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші або без такої і на посадових осіб та громадян — суб’єктів господарської діяльності від п’ятдесяти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 грн до 2550 грн)  із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші.

            Зі свого боку органи місцевого самоврядування в Україні затверджують Правила благоустрою в населених пунктах, у яких теж можливо прописати правила тиші та відповідальність за їх порушення, відповідно до ст. 152 КУпАП, розмір санкції якої значно більше від ст. 182 КУпАП. 

            Так, стаття 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає, що порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 грн до 1360 грн) і на посадових осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 грн до 1700 грн).

            Якщо ж ваш сусід чи певний заклад всупереч усьому продовжує ігнорувати законодавчі приписи, то можете звернутись до суду з цивільним позовом про припинення дій, які порушують ваші права, та про відшкодування моральної чи навіть матеріальної шкоди. Доказами можуть виступати звернення до поліції, показання сусідів, медичні довідки про завдання шкоди здоров’ю (довідка від лікаря, лікарняний лист, інші докази нервових розладів, порушень сну, погіршення слуху).

 

 

 

 

Підготувала прессекретар суду                                        Т.А.Гранисевич